Smartklokker har vært på markedet i flere år, og de har blitt stadig mer avanserte. Mens mange bruker en smartklokke til å sjekke tiden og motta varsler, er det flere andre ting du kanskje ikke visste at du kunne bruke en smartklokke til. Her er fem av de mest interessante og nyttige måtene du kan bruke en smartklokke på.

Styre smart-hjem-enheter

Med enkelte smartklokker kan du styre smart-hjem-enheter som termostater, belysning og låser. Mange produsenter av smartklokker samarbeider med populære smart-hjem-plattformer som Google Home, Amazon Alexa eller Apple HomeKit. Dette betyr at du kan bruke klokken din til å for eksempel slå av eller på lysene, justere temperaturen eller låse døren enten du er hjemme eller ikke.

For å komme i gang med å styre dine smart-hjem-enheter må du innstallere en app. Når du har installert appen, kobler du til enhetene du vil kontrollere via Bluetooth, Wi-Fi eller en annen protokoll som enhetene støtter. De fleste apper vil la deg tilpasse kontrollene etter dine behov. Dette kan inkludere å endre rekkefølgen på kontrollene, endre størrelsen på knappene eller legge til egendefinerte kontroller. De fleste apper for smart-hjem på smartklokker har flere funksjoner som du kan utforske. Noen apper lar deg for eksempel lagre favorittinnstillinger eller lage automatiserte rutiner som kan startes med ett trykk.

Betale for ting

En smartklokke kan fungere som en digital lommebok, og det er nå mulig å betale for en rekke varer og tjenester med en smartklokke. Du kan betale i de fleste fysiske butikker ved å holde klokka inntil betalingsterminalen, men noen løsninger tilbyr også online betaling dersom du handler på nett eller spiller online spill på plattformer som Comeon. Å betale med en smartklokke er spesielt nyttig hvis du ikke ønsker å ta med deg hele lommeboka når du er ute og handler. Det kan også være en raskere måte å betale på i en travel hverdag.

Betalingstjenester som Apple Pay, Google Pay og Samsung Pay lar deg koble kredittkortet ditt til smartklokken, slik at du kan betale for kjøp med en enkel sveipebevegelse. En fordel med å bruke en smartklokke som betalingsmiddel er at du som regel har klokken på hånden mesteparten av tiden slik at du ikke mister den eller legger den fra deg like lett som et kredittkort eller kontanter. Når du bruker smartklokken din til å betale for ting, er det viktig å beskytte den og kortinformasjonen din mot uautorisert tilgang. Sørg for at smartklokken er passordbeskyttet og ikke del passordet ditt med andre.

Overvåke søvnen din

De fleste smartklokker har nå innebygde sensorer som kan overvåke søvnen din. Ved å bruke sensorer som akselerometer og pulsmåler kan smartklokker måle søvnkvalitet, søvnmønstre og til og med REM-søvn (Rapid Eye Movement-søvn), som er en viktig del av søvnprosessen. Dette kan være nyttig hvis du ønsker å forbedre søvnvanene dine eller har problemer med å sove. Ved å bruke en smartklokke kan du få detaljert informasjon om hvor lenge du sover, hvor mange ganger du våkner i løpet av natten, og hvor dyp søvnen din er.

Informasjonen som samles inn mens du sover kan du enten se på selve klokka eller via en medfølgende app dersom du kobler smartklokka til telefonen din. For at smartklokken din skal kunne overvåke søvnen din, må du ha den på deg når du sover.

Overvåke treningen din

En smartklokke kan også være en nyttig treningspartner. De fleste smartklokker har innebygde sensorer som kan måle puls, skritteller, distanse og kaloriforbrenning. Med sensorer som akselerometer, pulsmåler og GPS kan smartklokker måle og spore alt fra antall skritt du tar i løpet av dagen til intensiteten i treningsøkten din. Dette kan være nyttig hvis du ønsker å holde oversikt over treningen din eller når du vil oppnå visse treningsmål. Mange smartklokker kommer også med treningsapper som kan gi deg veiledning og treningstips. Hvis du trener utendørs, kan du aktivere GPS-funksjonen på smartklokken din for å kunne spore løypa og distansen du har tilbakelagt.

Bruk din smartklokke som en fjernkontroll

Til slutt kan en smartklokke også brukes som en fjernkontroll. Hvis du for eksempel har en smart-TV, kan du bruke klokken din til å bytte kanal, justere volumet eller sette på en film. Dette kan være nyttig hvis du har mistet den vanlige fjernkontrollen, eller hvis du vil kontrollere TV-en fra en annen del av rommet. De fleste apper for fjernkontroll på smartklokker har flere funksjoner som du kan utforske. Noen apper lar deg for eksempel lagre favorittkanalene dine, eller kan du lage egne knapper for å kontrollere spesifikke funksjoner. Utforsk appene som er tilgjengelig for ditt merke for å finne ut hva som er mulig.