Opprinnelig var en klokke en stor bjelle som ble brukt til å varsle med. Enten det var på tide å gå i kirke, gå på jobb, eller ta en pause fra åkeren og komme til gards for å spise. Senere er begrepet også tatt i bruk om ur og urverk, og i dag er det ingen forskjell på hvorvidt man sier klokke eller ur – det er den samme innretningen det menes. Den som viser begrepet «tid».

I begynnelsen var klokker og urverk noe som var forbehold de velstående, og besøker man staselige hus og bygninger fra tidligere tider, vil man ofte finne svært vakre og dekorerte ur plassert strategiske steder i huset, slik at eieren først og fremst kunne følge med tiden, men også demonstrere for eventuelle besøkende hvor velhavende man var.

Senere ble urene mindre og passet i lommene til folk, og med mer effektive produksjonsmetoder ble de også mer utbredt blant vanlige folk og folk fant nye måter å bære dem på. Uret beveget seg fra lommen til håndleddet, og i dag får man klokker i alle mulige varianter.

De første urene – hvis man ser bort fra solur og timeglass – var satt sammen av svært delikat mekanikk, og det var forbeholdt en liten gruppe urmakere å arbeide med dette. I dag er urene i større grad elektroniske og inneholder lite eller ingen mekaniske deler.

Noen ur regnes for å være mer eksklusive enn andre og anses nesten for å være samleobjekter. Rolex er et godt eksempel på dette, selv om de også har modeller tilpasset det ordinære markedet.

Klokker finnes i alle størrelser og prisklasser, men felles for dem alle er at de viser tid, noen av dem også dato, og etter den digitale tidsalderen har kommer for fullt finnes det nå også klokker med både kalender, vekkefunksjon, notisbok og en lang rekke andre egenskaper man bare for noen få år siden kunne drømme om.

Disse smartklokkene kan blant annet kobles til internett, via mobiltelefon, og man kan bruke dem til typiske internettaktiviteter som å sjekke e-post, oppdatere Facebookveggen sin, sende Twittermeldinger eller kjøpe fotballbilletter til en fotballkamp hvis man skulle ønske det.

Det siste nye er klokker som kan synkroniseres enten mot en datamaskin eller en mobiltelefon, slik at man utnytter disse maksimalt på samme måte som en pc eller en telefon.

Selv om stadig flere velger å bare bruke mobiltelefonen sin også som klokke, er det likevel et stort marked for armbåndsur, og innen helsevesenet er det nesten ingen som klarer seg uten de spesielle brystlommeurene som benyttes.