Rolex er en populær klokke

Rolex har fått status av å være noe av det fineste du kan unne deg på klokkefronten. Men hva er det egentlig med Rolex? Hvordan har den fått sitt rykte og sin status som et av de fremste symbolene på rikdom og suksess?

Bakgrunnen for suksessen

Hans Wildorf, grunnleggeren av Rolex, var en visjonær ung mann som i London i 1905 grunnla et firma som spesialiserte seg på å selge klokker. Han var da 24 år og drømte om å lage sin egen klokke til å ha rundt håndleddet. Tilsvarende klokker var på denne tiden ikke særlig presise, men han så for seg at en tid ville komme da armbåndsur ville bli både mye mer presise og langt mer elegante enn de som til da fantes på markedet.

Første skritt var å lage et urverk som hevet kvaliteten på bevegelsene i urverket. Han startet med å produsere klokker som benyttet kortere og mykere flytt, og derfor ga mer høyere presisjon i bevegelsene. De måtte samtidig være fine å se på, ha høy kvalitet på alt fra design på selve klokken til klokkeskiven med myke viserbevegelser. Selve urverket til hans Rolex ble laget av et sveitsisk firma i Bienne.

Besatt av presisjon

Wildorf var nesten besatt av å komme frem til en så høy kronometrisk presisjon som overhodet mulig. Dette førte raskt til resultater og suksess. I 1910 ble Rolex, som det første armbåndsuret i verden, tilkjent Swiss Certificate of Chronometric Presicion. Fire år etter fikk hans klokker en tilsvarende pris i London. Kew Observatory belønnet klokkene med klasse ”A” med hensyn til presisjon. De eneste tidsmålerne som til da hadde fått en slik pris, var kronometre som ble brukt til sjøs. Fra dette tidspunktet, 1914, ble Rolex for alltid forbundet med presisjon.

Se denne siden for begrepsforklaringer: Klokker – Ord & Begrep.

Navnet Rolex

Wildorf var klar over at navnet var viktig. Han bestemte seg for å finne et navn som var kort, enkelt å uttale og huske uansett hvilket på hvilket språk det ble benyttet. Han forteller selv at han forsøkte masse kombinasjoner ved å leke med alfabetet – inntil han en dag mens han satt på det øvre dekket på en London-buss, plutselig hørte en stemme som hvisket ”Rolex” i øret hans. Da visste han at han hadde funnet rett navn.

Flytting fra London til Geneve

I 1920 besluttet Wildorf å flytte firmaet til Geneve. Da var han nærmere de verdenskjente sveitsiske produsentene av presisjonskronometre. I 1926 produserte han det første vannavstøtende armbåndsuret som han ga navnet ”Østers” (Oyster). Denne ”østersen” var hermetisk lukket og ga ikke bare topp beskyttelse mot vann, men også mot støv. Dette var et stort sprang fremover. Rolex bekreftet igjen sin status som verdens fremste produsent av kvalitetsur.

Den store prøven og beviset på at uret virkelig var like vannavstøtende som det påstod seg å være, ble gjennomført av en ung svømmer i 1927 som het Mercedes Gleitze. Hun svømte over den engelske kanal på ti timer. Da de sjekket det Rolex uret hun hadde hatt på seg, var det fullstendig intakt og gikk like presist som da hun startet.

Rolex er symbol på status, kvalitet og klasse

Med økt popularitet og sitt rykte for presisjon og kvalitet, fulgte prisene naturlig etter. Etter hvert var det bare de rike som hadde råd til en Rolex. Det har alltid medført høy status å eie dette merket – noe som også har skapt et stort marked for kopier og etterligninger. Det er ikke få turister som blir tilbudt en ”ekte Rolex” når de er på besøk i utlandet.

Med bakgrunn i suksessen etter svømmeturen over den engelske kanal, fikk markedsføringen av Rolex en ny dimensjon: Det som i markedsføringen blir kalt ”Testimonials” den dag i dag. Kjente personer som beskriver i hvor stor grad de setter sin fulle lit til urene.

I 1933 ble ”Testimonials” bokstavelig talt brakt opp på et høyere nivå. Den første ekspedisjonen som fløy over Mount Everest ble utstyrt med ”Oysters”. Mannskapet var særdeles fornøyd med klokkene. De oppførte seg like presist som Wildorf og hans team hadde lovet.

Det evigvarende uret

I 1931 kom så neste innovasjon. Som det første armbåndsuret i verden fikk Rolex en automatisk selvopptrekkende funksjon – en ”Perpetual” rotor. I dag er alle moderne armbåndsur utstyrt med denne oppfinnelsen.

Wildorf og hans team fant ut at det også var genialt å teste, kalibrere og vise frem klokkene under ulike forhold og omstendigheter. Urene ble følgesvenn ved alt fra motorcross til flysport og ekspedisjoner under svært vanskelige og krevende forhold. Suksessen etter en slik testing ga Rolex snart et nesten mytisk rykte. I tillegg førte erfaringene til at urene ble utrustet med stadig nye tekniske finesser.

Først ute med datovisning

”Datejust” kom til verden i 1945. Det nye ved denne oppfinnelsen var datovisning. Et vindu på displayet viste datoen. Uret ble på grunn av designet nå også lett gjenkjennelig som brand – ingen kunne lenger være i tvil om merket. Selv om Rolex opprinnelig var tiltenkt for menn, ble det etter hvert også tilgjengelig for kvinner med et utvalg av flere modeller.

Les også: Stille klokka for sommertid og vintertid