Rolex er et sveitsisk luksusklokkemerke grunnlagt av Hans Wilsdorf og Alfred Davis i 1905. Kjent for sin eksepsjonelle kvalitet, presisjon og slitestyrke, har Rolex blitt et symbol på suksess og prestisje. Siden starten har Rolex vært ledende innen urmakerkunst, og har introdusert en rekke banebrytende innovasjoner og teknologier som har revolusjonert bransjen. Denne artikkelen vil utforske Rolex’ historie, modeller, teknologier og påvirkning på klokkeindustrien i detalj.

Rolex historie

Rolex ble grunnlagt i London, England av Hans Wilsdorf og Alfred Davis i 1905. Wilsdorf, en tysk forretningsmann, og Davis, hans britiske svoger, begynte å produsere urverk og urkasser under navnet Wilsdorf & Davis. I 1908, etter å ha flyttet til Sveits, registrerte Wilsdorf varemerket «Rolex» og begynte å produsere klokker under dette navnet. Navnet «Rolex» ble valgt fordi det var enkelt å uttale på mange språk og lett å skrive.

I 1910 ble en Rolex-klokke det første armbåndsuret som mottok et sveitsisk sertifikat for kronometrisk presisjon. I 1926 introduserte Rolex Oyster, verdens første vanntette og støvtette klokke. Denne teknologien ble ytterligere forbedret i 1931 med introduksjonen av Perpetual, en selvopptrekkende mekanisme som gjorde det mulig for klokken å gå kontinuerlig uten manuell opptrukking.

Gjennom årene har Rolex utviklet og forbedret en rekke teknologier og funksjoner som har satt standarden for urmakeri. Dette inkluderer Datejust, den første klokken med en automatisk datoendring i 1945, og Submariner, den første klokken vanntett ned til 100 meter i 1953.

Rolex modeller

Rolex produserer et bredt utvalg av klokker som passer for ulike formål og livsstiler. Noen av de mest kjente modellene inkluderer:

 1. Submariner: En dykkerklokke utviklet for å tåle ekstreme forhold og dype dykk. Den er vanntett opp til 300 meter og har en roterende bezel for å måle dykketid.
 2. Daytona: En kronograf utviklet for motorsport og racing, oppkalt etter Daytona International Speedway i Florida. Den har en tachymeter-skala på bezel for å måle hastighet og en nøyaktig kronograf.
 3. Datejust: En klassisk dressklokke med en automatisk datoendring. Datejust er en av de mest populære Rolex-modellene og kommer i en rekke materialer, farger og armbånd.
 4. GMT-Master: En pilotklokke designet for å vise to tidssoner samtidig. Den har en 24-timers bezel og en ekstra timeviser.
 5. Yacht-Master: Inspirert av seiling og yachting, er denne luksuriøse sportsklokken vanntett og har en roterende bezel for å måle tid. Den kommer i en rekke materialer og størrelser, og er populær blant seilere og eventyrere.
 6. Explorer: Designet for eventyrere og fjellklatrere, er Explorer-serien robust og pålitelig. Den første Explorer ble lansert i 1953 for å feire Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgays bestigning av Mount Everest.
 7. Milgauss: Spesialdesignet for forskere og ingeniører som jobber i sterke magnetiske felt, er Milgauss motstandsdyktig mot magnetiske forstyrrelser og har en karakteristisk oransje sekundviser.
 8. Oyster Perpetual: Basismodellen i Rolex-sortimentet, Oyster Perpetual, er en enkel og elegant klokke som er kjent for sin holdbarhet og pålitelighet. Den er vanntett og har en selvopptrekkende bevegelse.
 9. Cellini: Dette er Rolex’ kolleksjon av kjoleklokker, og er inspirert av den italienske gullalderen og den berømte gullsmeden Benvenuto Cellini. Cellini-klokkene er preget av sin eleganse og sofistikerte design, og er produsert i edle metaller som gull og platina.
 10. Sky-Dweller: En av Rolex’ mest avanserte klokker, Sky-Dweller, er designet for globetrottere og forretningsreisende. Den har en årlig kalender og en dual-time-funksjon for å holde styr på flere tidssoner.

Teknologi og innovasjon

Rolex er kjent for sin banebrytende teknologi og innovative design. Noen av de viktigste bidragene til urmakerindustrien inkluderer:

 1. Oyster Case: Den første vanntette og støvtette klokken, Oyster, som ble introdusert i 1926, har en skrukron og et skruet bakdeksel for å beskytte urverket.
 2. Perpetual Movement: Introdusert i 1931, er Perpetual et selvopptrekkende mekanisme som gjør at klokken kan gå kontinuerlig uten manuell opptrukking. Denne teknologien er nå standard for alle automatiske klokker.
 3. Twinlock og Triplock: Disse patenterte kronsystemene gir en ekstra beskyttelsesnivå for klokken mot vann og støv. Twinlock brukes på de fleste Rolex-modeller, mens Triplock brukes på dykkerklokker som Submariner og Sea-Dweller.
 4. Parachrom Hairspring: En revolusjonerende nyskapning som gjør klokken mer motstandsdyktig mot støt og magnetiske felt. Parachrom hairspring er laget av en spesiell legering av niobium og zirconium.
 5. Cerachrom Bezel: En keramisk bezel som er motstandsdyktig mot riper og falming. Cerachrom ble først introdusert på GMT-Master II i 2005 og er nå tilgjengelig på en rekke modeller, inkludert Submariner og Yacht-Master.
 6. Glidelock og Easylink: Disse patenterte armbåndjusteringssystemene lar brukeren enkelt justere lengden på armbåndet uten bruk av verktøy. Glidelock brukes på dykkerklokker som Submariner og Sea-Dweller, mens Easylink finnes på modeller som Datejust og Daytona.
 7. Chromalight: Et lysende materiale som gir en langvarig blå glød i mørket, noe som gjør det enkelt å lese tiden under dårlige lysforhold. Chromalight brukes på de fleste moderne Rolex-klokker, og erstatter det eldre Super-LumiNova-materialet.
 8. Oysterflex: Et gummiarmbånd som kombinerer komforten og holdbarheten til et gummirem med styrken og påliteligheten til et metallarmbånd. Oysterflex ble først introdusert på Yacht-Master i 2015 og er nå tilgjengelig på flere modeller, inkludert Daytona og Sky-Dweller.

Rolex er et ikonisk klokkemerke som har definert luksus, kvalitet og teknisk innovasjon gjennom sin lange historie og imponerende portefølje av banebrytende klokkemodeller. Fra den revolusjonerende Oyster og Perpetual til de moderne Submariner og Daytona, har Rolex kontinuerlig presset grensene for urmakeri og satt standarden for hele industrien. Med et globalt omdømme og en lojal kundebase er Rolex en ubestridt leder innen luksusklokker og en inspirasjon for klokkeprodusenter over hele verden.

Rolex påvirkning på klokkeindustrien

Rolex’ suksess og anerkjennelse som et av verdens ledende luksusklokkemerker kan i stor grad tilskrives sitt engasjement for kvalitet, innovasjon og kontinuerlig forbedring. Rolex har satt standarden for urmakeri og har inspirert andre merker til å strebe etter samme nivå av teknisk mestring og estetisk perfeksjon.

Rolex er også kjent for sin markedsføring og sponsing av sportsarrangementer, kulturinstitusjoner og miljøprosjekter. Selskapet har et langvarig samarbeid med Formel 1, Wimbledon, golfturneringer og utforskningsekspedisjoner, noe som har bidratt til å styrke merkets posisjon og anerkjennelse over hele verden.

Samlere og investorer verdsetter Rolex-klokker for deres presisjon, pålitelighet og holdbarhet, samt deres potensial for å beholde eller øke verdi over tid. Visse sjeldne og vintage Rolex-modeller kan oppnå betydelige summer på auksjoner og i samlerkretser, og selskapets klokker anses ofte som en solid investering.

Rolex og kjendiser

Gjennom årene har Rolex vært foretrukket av kjente personligheter fra ulike felt, inkludert film, musikk, sport og politikk. Kjendiser som Paul Newman, Steve McQueen, Marlon Brando og Sean Connery er noen av de store navnene som har blitt assosiert med Rolex-klokker. Disse kjendisforbindelsene har bidratt til å øke merkets anerkjennelse og popularitet. I dag er mange kjente personer, fra Hollywood-skuespillere til idrettsutøvere og politikere, stolte eiere av Rolex-klokker.

Rolex og utforskning

Rolex har alltid hatt en sterk tilknytning til utforskning og eventyr. Dette kan spores tilbake til 1953, da Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay besteg Mount Everest med en Rolex Oyster Perpetual på armen. Siden den gang har Rolex støttet en rekke utforskningsekspedisjoner, fra dyphavsforskning til polarekspedisjoner. Dette engasjementet for utforskning har også formet utviklingen av flere Rolex-modeller, som Explorer og Sea-Dweller, som er designet for å tåle ekstreme forhold og miljøer.

Rolex og miljøbevissthet

Rolex er også kjent for sitt engasjement for miljøvern og bærekraft. Selskapet har lansert en rekke initiativer og partnerskap for å støtte forskning og bevaring av miljøet. For eksempel er Rolex en aktiv partner av National Geographic Society og støtter forskning og bevaring av verdenshavene gjennom sin «Perpetual Planet» -kampanje.

Rolex og filantropi

Rolex er engasjert i en rekke filantropiske aktiviteter og støtter veldedige organisasjoner og initiativer over hele verden. Rolex Awards for Enterprise er et eksempel på selskapets engasjement for å støtte og anerkjenne personer som gjør en forskjell innen teknologi, vitenskap, miljø, kultur og sosiale felt. Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative er et annet eksempel, som kobler sammen unge kunstnere med anerkjente mentorer for å fremme kreativitet og kunstnerisk utvikling.

Autentisering av Rolex-klokker

På grunn av den høye etterspørselen og populariteten til Rolex-klokker, er det også et marked for forfalskninger og kopier. For å beskytte seg mot disse, har Rolex innført en rekke sikkerhetstiltak og autentiseringssystemer. Dette inkluderer en unik serienummergravering på urkassen, et holografisk merke og en lasergravert krona på krystallet. Disse funksjonene gjør det vanskeligere for forfalskere å lage overbevisende kopier og hjelper eiere og kjøpere med å verifisere ektheten av deres Rolex-klokker. Mer om autentisering av Rolex klokker her.

Omdømme

Rolex’ suksess og anerkjennelse som et av verdens ledende luksusklokkemerker vært en konsekvens av sitt engasjement for kvalitet, innovasjon og kontinuerlig forbedring. Gjennom sin lange historie har Rolex vist en bemerkelsesverdig evne til å tilpasse seg og holde tritt med endringer i teknologi, mote og kulturelle trender. Dette har sikret at merket forblir relevant og attraktivt for nye generasjoner av klokkeentusiaster og samlere.

Rolex’ omdømme som et symbol på suksess, prestisje og eksklusivitet har også blitt forsterket av selskapets strategiske markedsførings- og sponsoraktiviteter. Ved å samarbeide med kjendiser, sportsarrangementer og kulturinstitusjoner, har Rolex lykkes med å skape en sterk merkeidentitet og assosiasjoner med luksus, kvalitet og sofistikasjon.

Samlet sett er Rolex et klokkemerke som har satt standarden for luksus, kvalitet og teknisk innovasjon gjennom sin imponerende portefølje av klokkemodeller og sin lange historie med banebrytende prestasjoner. Dette har gjort Rolex til en ubestridt leder innen urmakeri og en inspirasjon for klokkeprodusenter over hele verden. Med sitt globale omdømme og lojale kundebase, vil Rolex utvilsomt fortsette å dominere det luksuriøse klokkefeltet og bane vei for nye innovasjoner og teknologier i fremtiden.