Utan inkomst eller säkerhet kan det vara ganska svårt att få ett lån beviljat, men det är långt ifrån omöjligt. Idag är banker och långivare mer medvetna om att det finns många olika sätt att tjäna pengar – det behöver således inte vara genom en traditionell anställning. Om du vill låna pengar och inte har någon säkerhet eller inkomst kommer processen att ta lite längre tid, men det är fortfarande fullt möjligt och här berättar vi hur.

Alla banker och långivare som erbjuder lån vill vara säkra på att de får sina pengar tillbaka. Det kan de antingen säkerställa genom att se att du som låntagare har en inkomst eller få någon form av «pant» på lånet, även kallad säkerhet. Har du inte något att visa upp kommer du att anses som en högrisklåntagare. Det blir alltså mer riskabelt för banken att erbjuda dig ett lån, eftersom du inte kan bevisa att du kan betala tillbaka. Som tidigare nämnt betyder det dock inte att du aldrig kommer att få ett lån beviljat, men du kan behöva ta till andra knep för att öka dina chanser. Här kan det t.ex. hjälpa dig att ha en medsökande på lånet eller få hjälp av en borgensman.

Kan man ansöka om lån utan inkomst?
Att få ett lån helt utan inkomst är mycket svårt och i många fall omöjligt. Det man menar med begreppet «lån utan inkomst» är främst att ansöka utan att du har en fast inkomst bakom dig. Det kan istället handla om att du har inkomst från ett vikariat, från A-kassa, pension eller studiemedel. Gäller det ett SMSlån accepteras oftast mycket låga inkomster, men kan du inte uppvisa en taxerad inkomst alls blir det helt klart tufft.

Förr var det krav på att du skulle ha en fast inkomst för att få ansöka om pengar, men så ser det inte ut i dagsläget. Den främsta orsaken till detta är helt enkelt för att arbetsmarknaden har förändrats väldigt mycket under de senaste åren och allt fler anställningsformer anses idag vara trygga. En tillsvidareanställning är inte längre nödvändig, utan banken bryr sig bara om att din ekonomi är god nog för att kunna hantera lånet, ränta och eventuella avgifter som tillkommer.

Låneformer du kan använda dig av
Vill du söka ett lån utan säkerhet och inkomst kommer du att behöva begränsa dig när det kommer till valet av låneform. Du kommer t.ex. inte att kunna ansöka om ett bolån eller ett billån och inte heller ett företagslån eller lån med höga belopp. Även privatlån kan i många fall vara svårt, men oftast går det vägen om du har en medsökande eller borgensman som kan fungera som ett bra skydd.

De låneformer som du däremot kan använda dig av är snabblån, mikrolån och klassiska SMSlån. Observera att SMSlån inte kan ansökas tillsammans med en medsökande, utan här är det enbart och endast din ekonomi och kreditvärdighet som är avgörande. Även om många långivare accepterar en mycket låg inkomst så behöver du fortfarande kunna uppvisa något. Det kan t.ex. vara pensionspengar, A-kassa, bidrag eller studiemedel. Beloppen är också låga och du får räkna med att inte kunna låna mer än några tusenlappar. Det blir således ingen dyr lyxklocka av pengarna, men de kan fortfarande vara tillräckligt för att rädda dig ur en ekonomisk svacka.

Har du ett bra sparkonto kan detta även fungera som en inkomst för långivaren, men observera att det inte är alla aktörer som accepterar sparkapital. Här kommer du också att behöva bevisa för långivare att pengar finns och att din återbetalningsförmåga är god.

Krav för lån utan inkomst och säkerhet
I Sverige finns det något som heter konsumentkreditlagen och denna reglerar lånemarknaden och långivare/banker. Enligt denna lag är det förbjudet för ett finansbolag eller långivare att låna ut pengar till en person som inte har någon betalningsförmåga. Det är av just denna anledning som man först måste genomgå en kreditupplysning när man ansöker om pengar. Kreditupplysningen för SMSlån kan göras både med och utan Upplysningscentralen (UC).

Utöver inkomst måste du också se till att uppfylla andra typer av krav. Du måste t.ex. se till att:

• Vara minst 18 år gammal (vissa långivare har åldersgräns på 20 år)
• Vara folkbokförd i Sverige
• Ej ha en aktuell skuld hos Kronofogden
Har du betalningsanmärkningar sedan tidigare behöver du sällan oroa dig – speciellt inte om du vill ansöka om ett SMSlån eller mikrolån. Många kreditgivare erbjuder nämligen lån trots betalningsanmärkningar, men observera att detta kan bidra till att du får en mycket högre ränta i onödan. Om du inte befinner dig i en akut situation och behöver pengar riktigt snabbt rekommenderar vi att du avstår från att låna utan inkomst och säkerhet, för att på så vis inte förvärra en redan obalanserad ekonomi.

Idag finns det möjlighet att låna pengar även om du inte har någon fast inkomst eller säkerhet bakom dig. Vi hjälper dig att jämföra lån utan inkomst så att du kan hitta det bästa och billigaste alternativet för dig!